Çorabın ortaya çıkışındaki etkiler nelerdir?
Temel giyim ihtiyaçlarımızdan olan çorap insanların sadece örtünmek için kullandıkları bir eşya olmaktan çıkmış aynı zamanda insan sağlığı açısından da önemli bir hal almıştır.
İnsan hayatı boyunca çok sayıda çorap tüketir bunun sebebi hem ekonomik olarak kişileri zorlamaması hem ömrünün kısa olması hem de bir bakıma popüler kültüre ayak uydurmaktır.
Gelin birlikte çorabın tarihsel sürecini hep birlikte inceleyelim.
Tabii ki dünyadaki küreselleşmeyle birlikte ürünlerde çeşitlilik artmıştır fakat çorap çok eskilere dayanan kişisel bir ürün olduğu için karşımıza farklı şekillerde çıkabilmektedir.
İlk önce taş devrini inceleyelim zira bu insanların giydiği ve çorap diye nitelendirdiği eşyalar bugünden çok farklıdır. Araştırmalara göre bu ilkel çoraplar ayak bileği etrafına bağlanmış hayvan derileri ve postlardan yapılmış.
Eski Yunan şair Heseidos görmüş olduğunuz bu çoraplardan (Piloi) bahsetmektedir.
Romalılar ayaklarını deri veya dokuma kumaş şeritlerle sarmaya başladılar. MS 2.yüzyıl başlarken ‘Udon’ giyiyorlardı. Udon, dokuma kumaştan dikildi ve ayakların üzerine çekildi. Günümüze en yakın çorap türü Romalılar tarafından bu şekilde bulundu.
Keşfedilen ilk yün çoraplar, MS 2. yüzyıla kadar uzanıyor. Sert İngiliz havasına karşı koruma sağlamak için dokuma yün kumaştan yapılmış çocuk boyutlu bir çoraptır.
Naalbinding adı verilen bir teknikle Eski Mısırda yapılan ilk yün çoraptan bahsedilmektedir.
5. yüzyıla gelindiğinde ise Avrupa’nın kutsal insanları, saflığı simgeleyen “puttees” adı verilen çorapları giyerlerdi.
Peki çoraplar, Taş Devri’ndeki basit hayvan derilerinden 21. yüzyılın en sıcak moda aksesuarlarından birine nasıl evrildi?
1589’da örgü makinesi yaratıldı ve çorapların tarihi ileriye taşındı. Makinenin yaratıcısı William Lee’nin, sevdiği kadının örgü iğnelerinden asla başını kaldırmadığı gerekçesiyle makineyi yarattığı efsanesine dayanıyor. Bu makinenin yarattığı çorapların “kraliyet bacakları için çok kaba” olduğunu söyledi.
1500 lü yıllarda Avrupalı asilzadelerin giydiği çorap formu
16. ve 17. yüzyıllarda çorap malzemelerinin çoğu İspanya’dan geldi. Kadın çorapları renkli, işlemeli ve hatta değerli taşlar içeriyordu. Erkek çorapları ise örgü ipekten yapılmış ve amblemlerle işlenmiştir.
Pamuk 17. yüzyılın sonlarında kullanıma girdi ve çorap tarihini sonsuza dek değiştirdi!
Pantolonlar uzadıkça ve çoraplar kısaldıkça, ‘çorap’ terimi aslında daha önce çorap olarak bilinen şeyi ifade etmek için kullanılmaya başladı.
Çorap yapımında bir sonraki devrim, 1938’de naylonun icadıyla geldi. Pamuk-naylon karışımlarından yapılan çorapların mukavemeti ve esnekliği, üretimde ileriye doğru doğal bir adım atılmasına yol açtı. Daha sonra, çoraplara ekstra esneklik kazandırmak ve daha geniş bir kullanıcı yelpazesine uymalarını sağlamak için karışıma elastan eklendi.
Erkeklerin pantolonu uzadıkça çoraplar kısaldı. Düz ve baklava desenli çoraplar modanın nabzını tutmaya başladı. Dolayısıyla 21.yy’da teknolojinin gelişmesiyle birlikte milyonlarca çorap üretimi yapılmaya başlanmıştır ve bu üretimler tüm kitlelere uyarlanabilir yani geniş ölçekli üretimler olarak hala devam etmektedir.
Eveeeet hep birlikte çorabın eskilere dayanan hikayesini dinledik. Gelin şimdi bir de birbirinden güzel socksarmy tasarım ürünlerine göz atalım 🙂
Daha fazlası için tıklayınız..
Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts. Mariana Ewen Hayden
I must say I read a great article with pleasure
I loved your blog.Really looking forward to read more. Will read on…
I love surfing on your pleasant site